Asus P5B ser bara 3 GB 2x2GB PC6400 SOLVED

ByMoncler Jackor

Asus P5B ser bara 3 GB 2x2GB PC6400 SOLVED

Asus P5B ser bara 3 GB 2x2GB PC6400 SOLVED

Har 4 slitsar, manuell säger 8 GB kapacitet. Jag körde 2×1 + 2×512 för totalt 3. Jag bytte ut 2×512 för 2×2 och startade Memtest. Memtest visade bara 5 GB, wtf?

Ytterligare test visar att antingen 2 GB-stick kommer att visas som 2 GB i valfri lucka när den är installerad ensam, men om jag lägger båda 2 GB-pinnar, visar BIOS bara 3 GB.

Där det blir jämnare är det att jag startade in i Windows med båda pinnarna och CPU Z känner igen båda pinnarna som 2GB, även om BIOS (och XP) bara känner igen totalt 3 GB.

Fortfarande måste springa alla möjliga kombinationer av pinnar + slitsar, och kanske en BIOS-uppdatering kommer att fixa det, men har någon kört in på det här innan?

Redigera: Tillagt mobo info: Om du installerar fyra 1 eller 2 GB minnesmoduler kan systemet bara känna igen mindre än 3 GB eftersom adressutrymmet är reserverat för andra kritiska funktioner. Denna begränsning visas på Windows XP 32-bitars operativsystem som inte stöder fysisk adressförlängning (PAE)

Det borde inte tillämpas på BIOS, men? När jag har alla 4 slots befolkade, visar BIOS 5 GB.

Redigera: Förtydligande att problemet finns i BIOS.1. Inaktivera Memory Remapping och har 3GB detekterat av BIOS och 3GB tillgängligt för Windows 32 bitar;

2. Aktivera Memory Remapping och få 4GB detekterat av BIOS och 2GB tillgängligt för Windows 32 bitar;

3. Aktivera Memory Remapping och få 4GB detekterat av BIOS och 4GB tillgängligt för Windows 64 bit;

I grund och botten kan jag aktivera Memory Remapping, och BIOS ska se allt RAM men XP kommer bara att se 2 GB.

Aktiverat Memory Remapping och installerat båda 2GB-pinnar. Fick en krasch / omstartslinga när Windows laddades, antingen sticka. Det var sent, så jag återvände precis till min 2 x 1GB + 2 x 512 MB. Nästa dag aktiverade jag M / R och tog ut 512, omstartade, allt bra. Tillagd en 2G pinne, startad, allt bra. Tillagde den andra, startade, allt bra. Så det fungerar nu, även om jag är en liten leery av den första startproblemet.

About the author

Moncler Jackor administrator