Att göra rikedom ur avfall

ByMoncler Jackor

Att göra rikedom ur avfall

Att göra rikedom ur avfall

Plastavfallshantering är en enorm kamp för människor som bor i Accra. Situationen har dock blivit utrustad med att vara ett lukrativt satsning för människor som tar bort plast för återvinning i metropolen.

Vad du än köper i Accra, kommer sannolikt att komma i en plastpåse. En typisk stadsboende kan köpa kenkey med peppar och fisk till middag. Det är minst tre plastpåsar.

Mer än hälften av det plastavfallet samlas in av privata avfallshanteringsföretag som betalas av staten. Avfallshallen på gatorna fortsätter att växa tills någon kommer och bränner dem.

Skräpmedel Kontanter

Glädje och hennes barnbarn

Källa: Chris Joe

Men för Joy Senanu betyder plastavfall pengar. Hon är en nittio nio år gammal mormor, som samlar plastavfall för att leva. Hon strålar med leenden när hon ser plastavfall spridda överallt.

Med sina handskar och spetsig stick vänder hon plastavfall till pengar.

Hennes mål är att samla och ladda sin stora poly-säck med plastavfall, som säljer för GHC 10, ett kilo. Det tar tre till fyra dagar att fylla en stor väska, säger hon, så hon lyckas sälja två säckbelastningar inom en vecka. Och det här gör henne till hennes familjemedlem.

Efter att ha samlat all plast måste hon vänta på att hennes samarbetspartners ska komma till sitt grannskap nära Oblogo för att bytet ska börja. ‘Först sålde vi väskan till GHC 8 men nu säljer vi den till GHC 10 kg’, säger hon. Hon handlar direkt med personalen i Zoomlion Ghana Limited, som köper plasten för återvinning.

Att göra plastavfall användbart

Traditionellt dumpas alla de olika typerna av avfall som samlas in av privata företag i Accra bara på deponier i Mallam, Oblogo, Achimota eller Madina, som alla har nått och överskridit sin maximala kapacitet. Det där avfallshantering brukade sluta. Men år 2012 började det internationella avfallshanteringsföretaget Zoomlion samla och köpa plastavfall från Joy Senanu och hundratals andra som henne.

Barnabas Ampaw, Quality Control och Environmental Research Supervisor vid ACARP, säger att syftet med anläggningen är att samla in, sortera, bearbeta och återvinna fast och flytande avfall i varor som kan gynna Ghana och Afrika.

‘När du tittar på den typ av avfall som kommer hit börjar du fråga dig själv: om det inte varit för växten, var skulle de ha dumpat det? Till webbplatsenPostkonsumörer är den genomsnittliga tiden för en plastflaska att helt sönderfalla på minst 450 år. Ampaw säger att växten kan säkerställa att plasten återanvänds istället.

Återvinning av plast

Godförpackad avfallspapper

Källa: Chris Joe

Plastavfallet sorteras, tvättas, rivs i bitar och passerar genom en svalare maskin. Slutprodukten är plastpellets som förpackas i påsar som ska säljas som råmaterial.

Det är dags för Zoomlion att få tillbaka pengar. Ampaw, gummiproducerande företag köper mer än fem hundra påsar pellets från återvinningsanläggningen varje månad. En av köparna är Cool Rubber fabriken. Enligt försäljningschefen Alex Alexney har verksamheten varit fruktbar, med företaget som varje månad spenderar GHC1000 för plastpellets för produktion av varor som plaststolar, flaskor och vattenpåsar.

Nästa gång säljer kenkey säljaren din måltid i polyetenpåsar och vattensäljaren överlåter sachetvatten, det kan vara tillverkat av återvunnet material. Kom ihåg att du kan tjäna pengar av sådana produkter precis som fru Joy Senanu och andra har gjort.

About the author

Moncler Jackor administrator