Miljarder shia muslimer deltar i världens största pilgrimsfärd som Isis äntligen besegras

ByMoncler Jackor

Miljarder shia muslimer deltar i världens största pilgrimsfärd som Isis äntligen besegras

Miljarder shia muslimer deltar i världens största pilgrimsfärd som Isis äntligen besegras

Millioner av svartklädda shia-pilgrimer är konvergerande i den heliga staden Kerbala för den religiösa religionen i Arbaen, den största årliga samlingen av människor överallt på jorden. Att Gå Ner I Vikt På En Vecka gå i långa kolonner som sträcker sig obruten i så mycket som 50 miles, sova och äta i tält uppförda av supportrar bredvid vägen har händelsen blivit en överväldigande kraftfull uppvisning av Shia tro och solidaritet.

Arbaeen sammanfaller i år med Isis slutliga nederlag, den rörelse som slaktade Shia i tiotusentals och syftade till att störta den shia dominerade regeringen i Bagdad. Den syriska armén meddelade idag att den har fångat den sista Isis-staden i Syrien, Albu Kamal, sin seger som kommer några dagar efter att Isis kördes från västra Irak.

Arbaen är den levande symbolen för uppkomsten av den irakiska shiaen, en väldigt betydande utveckling i Mellanöstern, men det har hänt nyligen bara nyligen. Karim, 48, en stamledare från Najaf, som ger fri mat till pilgrimerna, påminner om att när han först deltog i en olaglig Arbaen promenad under Saddam Hussein, ‘vi var tvungna att ta en rondellväg vid floden [Euphrates] och försök att hålla sig gömd för att vi skulle få fängsla eller verkställas ‘om vi blev fångade’.

Arbaen har gett många moderna Shia-martyrer, mördade av Saddam Hussein, al-Qaida och Isis, men syftet är att sörja för Imam Husseins martyrdom, den ärade Shia-ledaren, som dödades i striden om Kerbala i AD680. Den långa ritualen till hans gyllene domedjury i den staden spenderar några vandrare 10 eller 12 dagar på vägen från Basra eller Kirkuk, andra två eller tre dagar från Najaf kommer på den 40: e dagen i sorgperioden, då religiös glädje når sin topp bland de trogna.

Shia städer, städer och byar över hela Irak tömmer ut under en 20 dagarsperiod som deras folk tar på vägarna i en omsorgsfullt organiserad och välbevarad massrörelse som inte ses någon annanstans i världen. Uppskattningarna varierar från totalt antal, från högst 15 17 miljoner till 6,7 miljoner, men det omfattar minst två miljoner iranier vars siffror är enklare att beräkna eftersom de behöver dokumentation för att komma in i Irak. Stort antal av dem dekorerar permanenta tegelbyggnader och tillfälliga tält som används för att be, äta och sova längs de tre huvudvägarna som leder till Kerbala. När pilgrimerna var lyckliga om de fick ris och bönpinnar ‘det var inget annat än lerig vatten att dricka’ påminner om en tidig deltagare men allt är nu högt organiserat med rikliga matleveranser, små kliniker och till och med tandläkare som alla arbetar gratis. Vård av pilgrimer betraktas som en religiös plikt.

I år finns det fler röda, vita och svarta irakiska nationella flaggor uppenbara än tidigare, vilket indikerar en övergång till ökad identifiering med den irakiska staten av shiaen, som traditionellt marginaliserats av sunni sedan osmanska tiderna och tidigare. När den shia dominerade regeringen tog makten i Irak 2005 var det första gången shia hade haft makten i något land i den arabiska världen sedan Fatimiderna i Egypten stördes av Saladin på 1200-talet. Det är först nu att de har börjat se sig bekväma i sin nya roll.

Läs resten av Patrick Cockburns speciella serie om Irak Reborn

Alla religioner har sina martyrer, men för den irakiska shiaen kommer de från nutiden liksom det avlägsna förflutna. Lampstolpar femtio meter från varandra längs 45 mil Najaf Kerbala-vägen har var och en en annan bild av en soldat eller civil dödad av Isis eller al-Qaida. Detsamma gäller för andra vägar till den heliga staden. När pilgrimer riskerade döden från Isis-hinder, men vägarna är säkrare. Major General Qais Khalaf, militär guvernör i Kerbala, Najaf och Diwaniyah provinser, säger ‘det var bara självmordsbombning i detta område för 18 månader sedan, när tre personer dödades.’ Han tror att det inte längre finns Gå Ner I Vikt På En Vecka thebase-områden eller nivån på det stöd som behövs för att starta stora attacker.

Pilgrimsfärden är en av intensiv fromhet och gemensam solidaritet, även om shiakloster fortsätter att betona att pilgrimsfärden är tillägnad fred. Fråga om de irakiska säkerhetsstyrkorna ‘seger över Isishad har en effekt på samlingen, sade Shia-kyrkorna att det har blivit en förbättring av moral och självförtroende.’ Vem vill inte ha mer säkerhet ‘frågade Kamil Kadar, en pilgrimsman som deltar i vandringen Efter 40 års krig och nödsituationer är irakierna försiktiga med goda nyheter, alltid misstänker att utvecklingen kommer att bli souras som de har gjort så ofta tidigare.

Sayyid Alaa al Moussawi, en senior shia-cleric som är chef för Shia-utdelningen, säger att Irak verkar komma in i en period ‘av större harmoni med sina grannar, särskilt Saudiarabien, Turkiet och Iran’. Irakier ser detta som avgörande för att det är kombinationen av inhemsk uppror med ekonomiskt och militärt stöd från utländska stater som har hållit Irak i en permanent krig och nödsituation.

Pilgrimer från hela världen leder till Najaf, iranier är mycket de talrika, men de kommer också från Pakistan, Indien, Azerbajdzjan, Libanon och platser där Shia-samhället måste vara litet. Många av pilgrimerna är tonåringar eller i tjugoårsåldern. Fråga om vad pilgrimsfärden menade för honom, en 19-årig besökare från London sa: ‘Det betyder hela mitt liv för mig. Det betyder ett litet steg mot himlen.’

Shia-identiteten börjar blandas med irakisk nationell identitet, eftersom Irak ser mindre ut som en misslyckad stat. Det finns stark sympati för Shia-kampar i länder som Syrien, Libanon, Bahrain och Jemen. Inom Irak finns det starkt populärt stöd för Hashd al Shaabi eller Populära mobiliseringsenheter som en slags Shia nationalvakt. Nationalismen kan komma att öka, men det är fortfarande trumpet av religion som en orsak till att irakier kommer att dö för. Frågad om Hashd sade en observatör: ‘Jag tror inte att du kunde ha besegrat Isis utan att använda ideologiskt drivna fighters som Hashd.’

Första gången jag såg Arbaeen-vandrare var i april 2003 när amerikanska soldater såg i förvirring och med misstankar på band av unga män, som ofta bär gröna palmfransar i stället för flaggor och går till Kerbala från hela Irak. Detta hände strax efter den amerikanska invasionen och pilgrimerna gick oroligt förbi utbrända irakiska tankar och Går Man Ner I Vikt militära fordon. De inkommande administratörerna av den amerikanska lediga ockupationen betalade vandrare ingen uppmärksamhet, även om de var ett tidigt tecken på Shia ondska och beslutsamhet som skulle forma landets framtid.

USA visar ett litet tecken på att ha lärt sig mycket om det irakiska shia-samhället under de 14 år sedan invasionen. Det underskattar förvisso dem fortfarande. Arbaen var inte en seger rally för Shiaen som Isis besegras, men de kan väl känna att deras dag i Irak har kommit.

Klicka på ikonen Adblock / Adblock Plus, som är till höger om adressfältet.

På Adblock klicka ‘Don’ t springa på sidor på den här domänen ‘.

Om du är privat webbläsning i Firefox kan ‘Spårningsskydd’ orsaka att meddelandet om obegränsning visas. Det kan tillfälligt avaktiveras genom att klicka på ikonen ‘skärm’ i adressfältet.

About the author

Moncler Jackor administrator