Minnesdag krigsplatser i Normandie

ByMoncler Jackor

Minnesdag krigsplatser i Normandie

Minnesdag krigsplatser i Normandie

Att knyta en skarlagd röd vallmo till min knä i början av november är en ritual som började på grundskolan.

Påminnelserna på min skola Leslie Street Public har tagit form av essäskrivning om krigsrelaterade ämnen, en generalförsamling med tal av studenter, recitationer av In Flanders Fields, dystra böner och rörande militära psalmer. Detta följdes av en helgdag den 11 november, då skolor, banker och myndigheter stängdes så att folk kunde delta i de många parader, tjänster och ceremonier som hölls runt staden för att hedra Canadas krigsdöd och veteraner.

Två av mina farbröder hade anslutit sig till flottan på 1950-talet, men varken de eller någon av min närmaste familj hade varit inblandade i väpnad konflikt. Så mina tidiga intryck av krig formades inte av första hands konton utan av skolaktiviteter, böcker som Anne Frank Dagbok och filmer som The Great Escape.

Genom mina tonåringar verkade konflikter runt om i världen ha en orealistisk kvalitet som fick dem att verka långt borta från säker Toronto fram till de senaste åren. 11 september och dess efterdyning dödade bilder av unga kanadensiska soldater och skadades i Afghanistan, vanliga kanadierar som ledde Heroes huvudväg i tyst hyllning till dagens krigsdöd, många konflikter i Afrika, Mellanöstern och på andra ställen och nyligen besök i världskriget II museer i Normandie har gjort krig mycket mer verkligt.

1900-talet var till stor del formad av första och andra världskriget och Europa är prickat med monument, museer och kyrkogårdar i samband med dessa konflikter. På en 80 km sträcka av Normandie kusten ensam finns det mer än 25 platser kopplade till D-dagen 6 juni 1944 början av den allierade invasionen av tyska ockuperade Europa. För kanadensare som besöker Frankrike, besökte tre museer jag nyligen Juno Beach Centre, Dieppe Museum och Caen Memorial kommer sannolikt att resonera mest.

JUNO BEACH CENTER

Klädda i en ljus röd windbreaker, guide Louis Lebel Bouchard hälsar vår lilla grupp kanadensiska journalister i foajén på Juno Beach Center på Courseulles sur Mer, det enda museet på D dags landningsstränder som endast är avsedda för Canadas ansträngningar under Gå Ner I Vikt På En Vecka andra världskriget II.

Lebel Bouchard är en av ett dussin kanadensiska universitetsstudenter som är utvalda för att arbeta i centrum i några månader varje år, välkomna besökare och ledande turer i Juno Park, stranden där kanadensiska trupper kom på land på D Day och en tysk bunker som var en del av nazistens nästan ogenomträngliga Atlantic Wall Defense System.

Lebel Bouchard har ett vänligt engagerande sätt men jag undrar vad den långa unga statsvetenskapsstudenten från Carp, Ont. Kan verkligen veta om krig?

Mycket, som det visar sig. För att kvalificera sig till placering på Juno Beach måste sökande vara tvåspråkiga och välbekanta i kanadensiska och andra världskrigets historia. Vid 19 är Lebel Bouchard den yngsta guiden i mitten och trots att han arbetat i två år som guide vid Ottawa s Diefenbunker, erkänner hon att hon är lite skrämmad först.

På väg till bunken berättar Lebel Bouchard om att Juno var en av fem Normandiestranden som invaderades av de allierade på D-dagen och det var starkt befäst. Förutom de svårt trängande bunkrarna mötte kanadensiska styrkorna stränder, gruvor och maskinsprutar, men kunde fortfarande befria städerna Courseulles sur Mer, Bernieres, Gray sur Mer och Saint Aubin och tränga längre in i landet än någon av de allierade. Deras framgång var dock inte utan pris och av de 14000 kanadensare som kom på land den dagen, 359 förgås.

Lebel Bouchard säger att arbetet i centrum har gett en ovärderlig utbildning, av vilken den mest gripande och givande delen har haft veteraner på sina turer.

‘Vissa veteraner är väldigt känslomässiga och vill ibland berätta för dig (stridshistorier) som kan vara svåra att lyssna på. Andra vill bara ha en konversation eller tyst komma ihåg fallna vänner’, säger han och lägger till att det är sant ‘ en ära att träffa dem. ‘

Lebel Bouchard och de andra studentguiderna finns där för att ‘det är vad veteranerna ville’, säger Nathalie Gå Ner I Vikt Snabbt Piller Worthington, chef för Juno Beach Center.

Vem som är bättre att berätta om sina berättelser, motiverade de än unga män och kvinnor som är samma åldrar som soldaterna som landade och kämpade på Juno Beach, säger hon.

Veteranerna ville också att centret skulle vara en plats ‘för tolkning, inte bara ett museum’, för att berätta för den ‘större historien’ av andra världskriget, förhållanden som leder fram till krig och livet i Kanada både då och nu. Detta görs genom en serie gallerier som ‘försöker att humanisera och personifiera så mycket som möjligt’, säger Worthington.

Dokument, artefakter, fotografier och ljudvisuella konton gör utställningar till liv. Och det finns en barns krets med frågesporter och interaktiva bildskärmar. Särskilt rörande är Någon kom tillbaka, andra visade inte, som projekterar namnen på de 45.000 kanadensarna som dödades under andra världskriget.

Att ‘läsa namnen från A till Z skulle ta 13 och tre kvart timmar’, säger Worthington.

Sedan öppnandet för nio år sedan har antalet besökare ökat stadigt till cirka 60 000 under 2011. Omkring 30% av besökarna är kanadensiska, 30% franska, 14% brittiska, cirka 9% från Nederländerna och resten från andra länder. Centret skapades av veteraner med finansiering från regeringar (kanadensiska, provinsiella och franska), individer och företag. Målet är att nå 85 000 besökare per år, vilket skulle göra det självständigt när det gäller finansiering, säger Worthington.

‘Det här är en viktig del av din historia, säger Worthington. ‘Varje kanadensare bör komma till Juno Beach Center.’

Juno Beach Centre är öppet dagligen från februari till december (stängt 25 december och under januari). Timmar varierar beroende på säsong. Vuxeninträde till centrum är 6,50 euro (ca $ 8,25) och 5 euro ($ 6,36) för Juno Park. Kombinerad centrum och park entré är 10 euro ($ 12,72). Inträde är gratis för veteraner från andra världskriget, deras änkor, handikappade krigsveteraner och barn under 8 år med en vuxen. Om du planerar att turnera de andra D Day museerna och stränderna (Omaha, Utah, Sword and Gold) i området, köp ett Normandie Pass med din entré till centrum. Den extra euron ger dig rabatterad entré på de andra platserna. En specialutställd allierade: Kanadensare och brittiska under andra världskriget löper fram till slutet av 2012. Av de 4 963 kanadensiska soldaterna som kom i land vid gryning den 19 augusti 1942, återvände mindre än hälften 2110 till Storbritannien. Några 807 kanadensiska soldater dog, 1 946 fångades, och ytterligare 100 dog som krigsfångar.

Nazisterna verkade ha haft förkännedom om attacken, tyska försvar var starkare än väntat och luftstöd till invasionen var otillräcklig. Historikerna delas upp Går Man Ner I Vikt om huruvida razzin var en rökskärm för intelligenssamling, en testkörning för senare amfibiska invasioner i Europa och om lärdomar som lärdes på Dieppe bidrog till framgången för 1944 D-dagen invasionen, eller om det bara var en dåligt planerad operation som kulminerade i en blodig massakre.

De som vet de sanna svaren på dessa frågor är sannolikt långa död, men jubileumsföreningen en liten grupp dedikerade lokala volontärer och staden Dieppe håller minnena av de modiga soldaterna vid liv i ett litet museum som är inrymt i en 1800-tals teater. Dokument som rör slaget, vintagefotografier, tidningar, militär utrustning, uniformer och en film med vittnesmål från veteraner som kämpade på Dieppe gör det särskilt angeläget.

1944 frigjorde kanadensiska trupper Dieppe och i augusti i år samlades veteraner, franska och kanadensiska dignitarier och stadsmänniskor kring krigsmonumentet på Square du Canada för att markera 70-årsjubileet för Slaget vid Dieppe.

About the author

Moncler Jackor administrator